Skip links

DISC

Gedrag- en drijfverenanalyse


Een gedrag- en drijfverenanalyse is een instrument dat inzicht biedt in jouw gedrag en jouw drijfveren. Als gecertificeerd gedrag- en drijfverenconsultant kan ik deze analyse aanbieden als onderdeel van een individueel coachingstraject of als basis voor een teamsessie.

Gedrag en drijfveren bij individuele coaching

Als je kiest voor een gedrag- en drijfverenanalyse krijg je een code voor het invullen van een online vragenlijst. Op basis van deze vragenlijst wordt een rapport gegenereerd met informatie over jouw gedrag en drijfveren. In een persoonlijk gesprek neem ik dit rapport met je door en krijg je een uitgebreide toelichting. De analyse kan een uitgangspunt geven voor het bepalen van de volgende stap in jouw loopbaan of bij het bepalen van jouw verdere ontwikkelbehoeften. 

Gedrag en drijfveren in teams

Het gedrag- en drijfveren profiel maakt verschillen tussen teamleden inzichtelijk. Een teamsessie aan de hand van de profielen van de teamleden creëert inzicht en bewustzijn. Teamleden krijgen meer begrip voor elkaar en zien aanknopingspunten voor een verbeterde samenwerking. Daarnaast biedt het gedrag- en drijfveren profiel een taal om gedrag bespreekbaar te maken. Hierdoor blijft het actueel binnen het team.

De invulling van een teambijeenkomst aan de hand van dit instrument, kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Licht en luchtig voor een teamdag waar plezier voorop staat, maar waar de ontwikkeling als team ook besproken mag worden. Daarnaast kan dit instrument op een intensieve manier gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij een ‘dag op de hei’ of een teambuildingssessie, waarbij de samenwerking binnen het team onderwerp van gesprek is.

Meer over DISC

Een gedragsanalyse geeft een objectief beeld van jouw gedrag. Je verkrijgt (nog) meer inzicht in jouw persoonlijke gedragsstijl. Bijvoorbeeld de manier waarop jij dingen aanpakt en gedaan krijgt, maar ook de manier waarop je omgaat met anderen en op hen reageert. Het vergroten van deze zelfkennis helpt je om effectiever te communiceren en constructief samen te werken. Door enerzijds naar basis gedrag te kijken en anderzijds naar respons op de omgeving, is het ook mogelijk om te zien in hoeverre jij het gevoel hebt dat je jouw gedrag moet aanpassen aan je omgeving.

Onderzoek naar menselijk gedrag wijst uit dat mensen effectiever worden naarmate zij zichzelf beter kennen. Als je je eigen kwaliteiten goed kent en je tegelijkertijd bewust bent van je eigen tekortkomingen, kun je een strategie ontwikkelen om op een goede manier te reageren op de eisen die de omgeving stelt.

De drijfveren analyse maakt, in relatie tot de werkomgeving, inzichtelijk waarom je de dingen doet zoals je ze doet, wat jou beweegt. De analyse geeft inzicht in het waarom achter jouw keuzes en handelingen. Het helpt ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven en waar je het liefst tijd en energie in steekt. Deze informatie is belangrijk bij het richting geven aan loopbaan en leven. Bovendien stelt het je in staat verdieping aan te brengen in jouw communicatie met anderen.

MEER OVER COACHING
MEER OVER TRAINING
Return to top of page